Kinderen en vrije tijd

Voor schoolgaande kinderen betekent vrije tijd: de tijd na het eind van de schooldag, het weekend en vakantieperiodes.

Hoe vullen kinderen hun vrije tijd in?

Sommige kinderen zijn erg creatief en vindingrijk. Ze hebben er geen probleem mee om hun tijd zinvol in te vullen. Andere kinderen hebben meer begeleiding nodig om hun vrije tijd op een goede manier te besteden. Dit kan samen met de ouders die een zinvolle vrijetijdsbesteding aanbieden. Ze gaan zwemmen, trekken naar het speelplein, kunnen samen naar de bibliotheek om boeken uit te zoeken en/of voor te lezen, samen een spelletje spelen, een daguitstap organiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kinderen kunnen ook gebruik maken van georganiseerde vrije tijd zoals sportclubs, kampen, jeugdbeweging en speelpleinwerking. Elke stad en gemeente heeft een jeugddienst waar de nodige informatie kan opgevraagd worden.

Jeugdbewegingen, speelpleinwerking en kampen

Het aanbod van georganiseerde vrije tijdsbesteding voor kinderen is uitgebreid. Lid zijn van een jeugdbeweging zorgt ervoor dat je kind op regelmatige tijdstippen kiest voor activiteiten. Doorgaans wordt een maal per week een bijeenkomst voorzien. Speelpleinwerking en (sport)kampen zijn beperkter in tijd en organiseren voornamelijk activiteiten tijdens schoolvakanties.

Wat je zoon of dochter ook kiest, deelnemen aan georganiseerde vrijetijdsbesteding biedt heel wat voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Kinderen leren samen spelen, delen, rekening houden met anderen, oplossingsgericht denken en handelen, omgaan met winnen en verliezen. De lijst met voordelen is eindeloos. Creativiteit wordt gestimuleerd en beweging wordt aangemoedigd. Al deze aspecten zullen een positieve invloed hebben in hun latere leven.

Jeugdbewegingen en speelpleinwerking vind je in bijna alle steden en gemeenten. Welke jeugdbeweging aanwezig is in je gemeente kan je navragen op de jeugddienst.

Kampen worden georganiseerd in allerlei soorten en maten. Sportkampen zijn het meest bekend maar er zijn ook computerkampen, taalkampen, kampen met aandacht voor cultuur… Daarnaast zijn er kampen met of zonder overnachtingen.

Inschrijvingen kunnen nogal prijzig zijn. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen navragen of er een voordelig tarief kan voorzien worden. Via sportkans en/of cultuurkans is er een mogelijkheid om een financiële bijdrage te ontvangen van de stad of gemeente waar je woont.

Sommige steden en gemeenten voorzien speelpleinwerking, kampen en jeugdbewegingen voor kinderen met een beperking. Ook zij hebben immers recht om hun vrije tijd zinvol in te vullen.

Vrije tijd en rust

Ouders willen hun kinderen zo veel mogelijk kansen bieden. Kinderen mogen proeven van alles wat de wereld hen kan bieden. Ze sporten, musiceren en knutselen er op los in verschillende clubs. Wanneer je kind aangesloten is bij meerdere clubs, kan dit betekenen dat het de meeste dagen van de week naar een activiteit moet. Voor kinderen is dit ontzettend belastend. Ook voor ouders is dit praktisch gezien niet altijd evident. Het kan een hele regeling met zich meebrengen om je kinderen op tijd en voorzien van de juiste benodigdheden op tijd bij de club te krijgen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind rustmomenten kent. Je zoon en/of dochter hoeft niet elke dag te participeren in een club of jeugdbeweging. Bescherm ze tegen zichzelf en geef hen ook de tijd om thuis te zijn. We raden aan om de vrijetijdsbesteding in clubverband te beperken tot 2 à 3 keer per week.

Rap Op Stap

Rap Op Stap (ROS) is een sociaal reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Het is een laagdrempelige organisatie met een ruim aanbod aan vrijetijdsbestedingen. Het aanbod strekt zich uit van daguitstappen en vakanties naar sport en cultuur. Dit kan zowel lokaal als bovenlokaal worden georganiseerd.

Bij Rap Op Stap zijn we ervan overtuigd dat vakantie voor iedereen belangrijk is. Het doorbreekt de sleur, zorgt voor een fris hoofd en leidt af van de dagelijkse werkelijkheid.

De Kantoren van Rap Op Stap zijn te vinden op 15 locaties in Vlaanderen. Iedereen kan er zonder afspraak binnen stappen. Er is geen lidmaatschap vereist.

Meer informatie over ROS-kantoren in jouw buurt, vind je op www.vakantieparticipatie.be.

Deel deze informatie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email